Sismik izolatör, depremlere bağlı olarak yaşanabilecek hasarın düşürülmesi için yapılan güçlendirme teknikleridir.Sismik izolasyon, deprem yalıtımı ya da deprem güçlendirme olarak da bilinir.
Büyük depremlerde ölüm ve yaralanmaların en büyük sebebi günümüz standartlarında yapılan binalardır. Deprem güçlendirme ise bu noktada bir çözüm olarak karşımıza çıkar. Sismik izolasyon yapıyı yerden izole etmeyi sağlar. Deprem izolasyonu, sismik şokun yapıya yayılmasını azaltmak için yapılan esnek bir yaklaşımdır. Depremde riski en aza indirirmektedir.
Sismik izolatörün uygulanabilecek alanları sadece yeni binalar değildir. Özellikle 1992’den önce inşa edilen eski binalar da deprem güçlendirme için adaydırlar. Eski binalara da deprem yalıtımı için sismik izolasyon yapılabilir. Ayrıca depremden kaynaklı yıkılan güvensiz binalardan, bina sahiplerinin sorumlu tutulabileceğini unutmamalısınız. Deprem hasarını en aza indirmenin yolu ise sismik izolatör yöntemi olmaktadır.

Sismik İzolatör ile Tasarruf Sağlayın
Deprem yalıtımı sadece hayat kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda depremde zaman ve paranızdan tasarruf etmenizi de sağlar. Binanızın tüm bağlantıları sismik izolatör yöntemiyle birlikte çok daha dayanıklı olur. Aynı zamanda ticari olarak kullanabileceğiniz mülkünüze değer de katar. Büyük olasılıkla alıcı, depremden kurtulacak bir binayla tasarruf ve verimlilik elde edebileceğini bilir Bu nedenle alıcı, sismik izolasyon olan deprem güçlendirmesi yapılmış bir binayı tercih edecektir. Yani deprem izolasyonu olası maksimum kayıp riskini her anlamda düşürmektedir.
Sismik izolasyonun amacı, binanın taşıyıcı sistemine etki eden sarsıntının azaltılmasıdır. Sismik izolatör dayanıklı bina oluşturulmasında ön planda yer almaktadır. Bu sistem, taşıyıcı kolonlar üzerindeki yükü en aza indirerek deprem güçlendirmesi sağlar. ABD, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, İtalya gibi gelişmiş ülkelerde çokça kullanılan bu sistem Türkiye’de de ihtiyacı göstermektedir.
Sismik izolasyonun çeşitleri bulunmaktadır. Kurşun çekirdekli izolatör mesnetler, yüksek sönümlemeli kauçuk izolatör mesnetler ve Sürtünme tipi sismik izolatör mesnetler gibi çeşitleri vardır. Her durumda ise deprem yalıtımı uzmanlarca mutlaka önerilmektedir.

Deprem Güvenliği için Sismik İzolatör
Deprem ve benzeri doğal afetlerin yarattığı sarsıntıya dair yapıların güvenliğine dair her geçen gün daha da çok çalışılmaktadır. Bu konu hakkında bilgiler geliştikçe de daha güvenli binalar ve projeler geliştirilmektedir. Bu nedenle yapıların daha kuvvetli hale gelmesi için yapılan çalışmalarda sismik izolatör önerilir. Ortaya çıkan sismik izolasyon yönteminde yapının tabanına esnek ve enerji sönümleyici elemanlar yerleştirerek, yapının periyodu arttırılır. Bu sayede de yapıya aktarılan deprem kuvveti azaltılır.

Sismik İzolatör ne işe yarar?
- Can güvenliğinin yüksek oranda sağlanması
- En az düzeyde bakım gerekliliği
- Binada bulunan mimari ve taşıyıcı kolonlarda oluşabilecek hasarların olmaması ya da azalması
- Köprü, viyadük gibi alanlarda hasarın azalması
- Yapı içerisinde yer alan cihaz vb. nin korunması
- Şiddetli depremden yaşanabilecek hasarlardan koruması
Sismik İzolasyon Maliyeti Nedir?
Deprem izolasyonu ve deprem yalıtımı denildiği zaman akla maliyet gelmektedir. Maliyetini belirlemek kesin ve net değildir. Uzmanlarca bu sorunun cevabı ne kadar güvenli olmak istediğinize ve ne kadar yatırım yapmak istediğinize göre değişmektedir. Yani ne kadar istekli olursanız o kadar korunma sağlarsınız.
Deprem izolasyonunun maliyeti neye ihtiyaç olduğuna göre değişir. Fakat karşılığında deprem güçlendirme sağlanacağı için her türlü maliyetten kar etmiş sayılırsınız. Düşünün ki güvensiz bir yapıya sahipsiniz. Olası bir sarsıntı durumunda yapınız hasar görebilir. Üstelik sadece mal kaybı değil can kaybı da yaşayabilirsiniz. Bu nedenle yapıda oluşabilecek hasarı en aza indirmek aynı zamanda tasarruf etmek anlamına da gelmektedir.
Yapınızı Daha Dayanıklı Hale Getirin
Genellikle deprem yalıtımı için duvarları açma ve mekanik ekipmanı devreye sokma aşamalarından kaynaklı nedenlerle maliyet artabilir. Bu nedenle sismik izolasyon için ideal zaman başka bir tadilat projesidir. Çünkü bu esnada zaten işler başlamış olacak ve deprem izolasyonu için maliyet arttırıcı sebepler ortadan kalkmış olacaktır. Fakat her durumda da uzmanlar deprem için binaları güvenli hale getirmenin bir yolu olarak sismik izolatör kesinlikle önermektedir. Her durumda var olan yapınızı kontrol etmeli ve deprem güçlendirmesinin yapılıp yapılmadığını kontrol etmelisiniz.Deprem yalıtımı için sismik izolasyonla yapınızı daha dayanıklı hale getirebilirsiniz.
Yani ister mevcut eski yapınız olsun, ister yeni yapacağınız yapınız olsun sismik izolasyon, deprem güçlendirme için oldukça önemli bir yöntemdir. Deprem vb. durumlarda yapının sahibi ya da kullanan kişi eğer evine dönüp hayatına kaldığı yerden devam etmek istiyorsa deprem güçlendirme yapmak durumundadır. Gündelik operasyonlar deprem anı ve sonrasında artçı depremlerin hasarlarını yok edemezler. Gerçek bir güvence için deprem güçlendirme, sismik izolatör riski en aza indirir. Bu nedenle sismik izolasyon yöntemi kullanılmalıdır.