Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması sonrasında ABD’den ilk açıklama geldi. Obama’nın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada “Obama’nın Erdoğan ile çalışmayı sabırsızlıkla beklediği” ifade edildi. AB’den yapılan mesajda ise “Kürt sorunu” ifadesi kullanılması dikkat çekti.
AB ve ABD’DEN AÇIK DESTEK
Beyaz Saray Sözcüsü Caitlin Hayden aracılığı ile yapılan açıklamada Obama’nın Erdoğan’ı başarısından dolayı kutladığı belirtildi. Obama’nın “Başbakan Erdoğan ile bu yeni görevinde çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini” belirten Hayden, Erdoğan’ın yerine geçecek başbakanla da yakın bir iletişim içinde olacaklarını belirtti.
Obama’nın ilerleyen günlerde Erdoğan’ı arayarak tebrik edeceği gelen bilgiler arasında.
AB’DEN “KÜRT SORUNU” VURGULU AÇIKLAMA
Avrupa Birliği, Türkiye’deki seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada yine iç işlerine karışan mesajlar vermekten geri durmadı.
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun ortak olarak yayınladıkları kutlama mesajında “Kürt sorunu” ve “Kıbrıs sorunu” gibi ifadeler kullanıldı.
İŞTE AB’NİN YAYINLADIĞI BOL MESAJLI O AÇIKLAMA:
“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilmiş olmanız münasebetiyle tebriklerimizi sunarız. AB ile katılım müzakerelerini yürüten bir aday ve komşu ülke, önemli bir ticaret ortağı ve dış politika müttefiki olarak Türkiye, Avrupa Birliği’nin kilit bir ortağıdır. Tüm bu alanlarda işbirliğimizi arttırmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.
Tarafınızdan da isabetli bir şekilde ifade edildiği üzere, yeni makamınızın içerdiği uzlaştırıcı rolü muhafaza edeceğinize ve Türk toplumunu oluşturan tüm topluluk, inanç, hassasiyet, düşünce ve yaşam tarzlarının tamamını kucaklamak için çaba göstereceğinize inanıyoruz.
Çözüme kavuşturulması amacıyla bugüne kadar önemli çabalar sarf ettiğiniz Kürt meselesine yönelik mevcut sürece devam eden desteğinizin ve Kıbrıs’ta bir çözüme varılması amacıyla vermekte olduğunuz desteğin sürmesini bekliyoruz.”