Bodrum’da gerçekleştirilen Türk Konseyi 4. Zirvesi’nde konuşan Gül, “Astana’daki Türk Akademisi ile Bakü’de kurulacak Kültür ve Miras Vakfı, milli şuurumuzun gelişmesine vesile olacak” dedi
Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi 4. Zirvesi Muğla’nın Bordum ilçesinde yapıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’un katıldığı toplantının açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptı. Toplantıya ev sahipliği yapan Gül, konuşmasında Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi’nin, 2009 yılında Nahcivan zirvesinde, Türk cumhuriyetleri arasında, karşılıklı ekonomik bağlılığı ve sosyal, kültürel etkileşimi artırmaya yönelik, çabalara ivme kazandırmak anlayışı ile kurulduğunu ifade etti. Gül, şunları söyledi: “Türk konseyi ile birbirimizden alacağımız kuvvet ile iş birliğimizi bir kat daha perçinlemeyi hedefledik. Maksadımız diğer bölgesel işbirliği mekanizmalarını destekleyecek şekilde, bölgesel ortaklık ruhunu perçinlemek ve yeni sinerji oluşturmaktır. Paylaştığımız ortak coğrafyadaki imkânlardan layığı ile istifade etmek ve karşı karşıya olduğumuz risklerle mücadele etmek için, buna ihtiyacımız vardır.”
Astana’ya akademi
Gül, şöyle devam etti: “2009’dan buyana her yıl kesintisiz, konsey çatısı altında zirve toplantısında bir araya geliyoruz. Ayrıca çalışmalarımızın düzenli takibi için İstanbul’da yerleşik sekretarya, her geçen gün güçlendiriyoruz. Çok taraflı işbirliğimizi pekiştirecek mekanizmalar bunları da tespit ediyoruz. Örneğin Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türk akademisi kuruldu. Türk Kültür ve Mirası Vakfı da yakında Bakü’de faaliyete geçek. Bu iki kurumu önemsiyorum. Zira bunlar geleceğimizin teminatı gençlerimizin geçmişte ve ortak değerlerimizle bağlarımızı etkileşimi daha da güçlendirecektir, milli şuurumuzun gelişmesine vesile olacak.” Abdullah Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yılki zirvenin temasını turizm olarak belirledik. Turizm ticari yönün ötesinde insanlarımın birbirlerine daha yakından tanımaları ve müşterek noktaları bir kez daha keşfetmesini amaçlamaktadır. Bu sayede ülkelerimiz arasında kurulacak beşeri köprüler, bir yandan gönül bağlarımızı pekiştirmekte diğer yandan da ortaklıkların önünü açmaktadır.” Gül, toplantının kapanış konuşmasında ise şöyle dedi:
Bildiri imzalandı
“Konsey’in, halklarımızın istikrar ve refahına katkı yapacak sonuç odaklı, somut projeler üreten bir cazibe merkezi haline gelmesi yine bizim desteğimizle olacaktır. Zirvelerde alınan kararların uygulanması ve somut projelerin hayata geçirilmesi çok önemlidir” diye konuştu. Daha sonra zirvenin ortak bildirisi imzalandı ve toplantı sona erdi.
Alev Sipahi / Yeniçağ